Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

The Faile hasn't failed

2008.07.03. 01:08 :: ~Alice~

 

Egyre nagyobb üzlet a street art. Összehasonlításként: Banksy 2006-os Los Angelesben tartott „raktárshowja” 300.000 dolláros eladást produkált, a Faile brooklyni street art csoport négynapos kiállítása már 1 millió dollárt hozott a konyhára. Jó helyen, jó időben, jó nagy adag tehetséggel, jól meg csinálták a szerencséjüket.

 

Faile

A Faile '99-ben indult Patrick McNeil-lel, Patrick Miller-rel és a hármas fogat egyetlen női tagjával: Aiko Nakagawa-val, (ő végül független karriérjének egyengetése miatt 2006-ban elhagyta a csapatot). A kollaboráció tehát a kilencvenes évek végén induló street art boom alatt lépett a színre, a többi artistól politika- és agressziómentesség révén igyekeztek elhatárolódni. Mi maradt meg témának? Erotika!
 
Eleinte meztelen női alakokról indítottak sorozatot - akkoriban a két Patrick még művészeti iskola hallgatója volt, nyilván sok aktképet kellett csinálniuk. Barátságuk még a gimnáziumi évekre nyúlik vissza, 14 éves korukban már bőszen cserélgették egymással vázlatfüzeteiket. Ahogy Swoon-nak sem, a srácoknak sem feküdt az iskolai rendszer, nagyobb fába akarták vágni a fejszéjüket. Az első igazi projektjük az ALIFE névre hallgatott, amelyet pechükre egy new yorki street arttal foglalkozó bolt már lefoglalta magának. A nevet ezért kénytelenek voltak lecserélni, a választásuk egy anagrammára esett: tádámm, így lettek ők Faile.
 Faile
Természetesen az ő céljaik között sem szerepeltek galériák (legalábbis is ők ezt állítják), elég kihívással állította őket szembe az utca: egyik napról a másikra változtak kirakott montázsaik, mások belenyúltak, ráragasztottak, ráírtak, ráfújtak. A képek folyamatos változását Patrickék nyomon követték: fényképezték, dokumentálták azt – így ők maguk is fejlődtek, inspirációt nyertek.
 
Az alkotást egy DJ munkájához hasonlítják: újságokból, képregényekből, fényképekből, könyvekből szereznek anyagokat, amiket aztán összemixelnek. A női alakok, mint állandó téma a kezdetektől megmaradt, nem foglalkoztak kommersz reklámokkal, az alkotás öröme mellett a minőség vált prioritássá. Ahogy egyre népszerűbbé és értékeltebbé vált a street art, a siker is szépen bekopogtatott az ajtón. A munka meghozta gyümölcsét no meg az egy millió dollárját. Jó nekik.

Faile

Faile hivatalos oldal

 

Szólj hozzá!

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr68550505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása