Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

Swoon - NYC Street Art (ettől "beájulsz")

2008.04.12. 07:30 :: ~Alice~

 

Swoon

Swoon Manhattan és Brooklyn utcáin 1998 körül kezdett el megjelenni életnagyságú plakátjaival. Az alakokat papírból vágja ki, általában ismerőseit használja modellként.

A Floridában felcseperedett utcai művész tíz évesen kezdett el festészettel foglalkozni – akkor csak azért, mert a barátainak többsége elköltözött a környékről, ő pedig mindig rajzolgatott, de társaság hiányában nem tudta lekötni magát semmivel sem. Egy idős rajztanár egy szem diákjaként nem kellett sokáig várnia arra, hogy környezete felismerje tehetségét, egyenesen csodagyereknek hitték. Swoon magára talált, mindenre rajzolni és festeni kezdett, amellett, hogy komolyan készült a profi művész karrierre.

17 évesen Csehországban egy csereprogramnak köszönhetően művészeti iskolába járt. Később a New York-i Pratt diákja lett. Eleinte a klasszikus festészetet pártolta, olyan művészek önéletrajzát olvasgatta, mint Michelangelo. Aztán a professzionális művészképzés hirtelen nyomással és fokozott feszültséggel járt - a portfólió összeállítása, műtermek felhajtása Swoont négy fal közé szorította, miközben mindig is a szabadabban gondolkodó tehetségek közé tartozott.

Swoon

Amszterdamba menekült egy szemeszter erejéig, hogy az addig tanult "mű-művészet" hatását elnyomja magában és megtalálja saját kifejezésmódját. Napi négy dolláron élt, egész nap könyvtárban olvasott - leginkább a városi témák, azok hangulata érdekelte.

Majd visszatért New Yorkba, pontosabban Brooklynba. Egész reklámtáblákat "rongált meg", teljesen eltakarva a felületüket saját képeivel. A Swoon álnevet barátjától kapta, aki azt álmodta, hogy a művésznő - igen, Swoon a gyengébbik nemhez tartozik - a Swoon nevet taggeli és együtt menekülnek a rendőrök elől. A swoon szó jelentése ájulás. A nők régen olyan szorosra állították fűzőiket, hogy ájulással küzdöttek - már ezért is volt tökéletes a művésznév: a hagyományosan négy fal közé szorított, alárendelt testet szimbolizálja. Swoon nevével ellentétben nem az ájuló, alárendelt, szabályoknak megfelelő test miatt, hanem a kitörő kreatív szellem ellenpontjaként vette fel a nevet.

SwoonSwoon nehezen tudta megszokni az anonimitást, nagy gondot okozott neki, hogy az utcán idővel tönkremennek a képei, ezért sem áldozott azokra sok időt. A változást nagymamájának portréja hozta, amelybe szívét-lelkét beleadta, az eredmény pedig áttörőnek számított. Használt stencilt is, de úgy véli, hogy a papír együtt változik a várossal, együtt öregszik vele, míg végül teljesen szétmállik. Így életet adott a portréinak, ezért sem tartja feleslegesnek azt az időt és energiát amit képeibe öl.

Sikerei a galériák ajtaját is megnyitották számára, noha erősen küzdött ellene, az új lehetőségeknek és különlegesebb technikák alkalmazása miatt műtermi kiállítások főszereplőivé is tette modelljeit.

Forrás: Swindle

Youtube: Swoon előadás 1 2  és a Lower East Side-on

Szólj hozzá!

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr36422121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása