Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

Az öreg halász és a tenger

2008.09.09. 10:32 :: ~Alice~

Ahogy annak idején a blues a hollerekkel és a munkadalokkal kezdődött, úgy a Port O’Brien is a munkából, pontosabban a halászatból és a tengerből merített ihletet új, All We Could Do Was Sing című stúdióalbumához. Mit csinál az ember miközben húzza az igát? Énekel!

Az indie-folk zenekar 2005-ben duóként indult Oaklandben Van Pierszalowskival és Cambria Goodwinnal. Az azóta kvintetté bővült formáció kaliforniai származása megtévesztő, mivel dalaik miatt inkább alaszkai illetőségűeknek mondhatnánk őket. Pierszalowski ugyanis minden egyes nyáron a hűvösebb északra utazik, hogy édesapjának besegíthessen a lazachalászatban. A munka és a tenger adta a témáját a 2007-ben saját maguk által felvett, egyszerű, akusztikus The Wind And The Swell című bemutatkozó lemezükhöz is. Tavaly már ezzel az albummal felhívták magukra a figyelmet.  A Pitchfork Media sorra pozitív beszámolókat és kritikákat jelentett meg a folkos Arcade Fire-ként definiált zenekarról, amely már a Nada Surf-fel, a Bright Eyes-zal és a Modest Mouse-szal is turnézott. Második lemezüket profi körülmények között vették fel két producer közreműködésével. A Tiny Telephone Recording Studios-nál rögzítették a lemez egyik felét, ugyanott, ahol a Death Cab For Cutie és a Mountain Goats is dolgozott, az All We Could Do Was Sing munkálatait pedig a Pan-American Recording Studios-nál fejezték be a Papercuts-os Jason Quever felügyelete mellett. A Port O’Brien első igazi stúdióalbuma így, ilyen háttérrel nem okozhatott csalódást. 

A kislemezre is kimásolt I Woke Up Today dinamikus nyitány, a lemez címének megfelelően minket is a kórushoz való csatlakozásra csábít. A Stuck On a Boat Pierszalowski melankolikus elvágyódása a rideg tengerről, de rögtön az utána következő Fisherman’s Son-ban igyekszik meggyőzni magát: „I’m doing fine is Alaska”. Az énekes a négyperces rövid életrajzi összefoglaló után sem találja a nyugalmat. Az egész lemezre érvényes ez a keserédes ambivalencia, a tenger ugyan szabad inspirációt ad, de ugyanakkor el is szigetel. Az album legzaklatottabb dala a Pigeonhold erős, nyers riffekkel az egyébként mélabús, de szívet melengető dalcsokorból kitörési kísérletnek bizonyul. Aztán a zenekar nem követi el azt a hibát, hogy visszatérjen a lemez első felében uralkodó hangulathoz, amelynek elhúzása talán unalmassá tehetné az anyagot, hanem két számban is, a The Rooftop Song-ban és az In Vino Veritas-ban érvényesülni hagyja egyetlen női tagját, Cambriát is.
 
Az All We Could Do Was Sing összességében vérpezsdítő fogásnak bizonyul a nagy indie-folk tengerben, arról nem is beszélve, hogy az alaszkai hűvösség az ősszel lassan nálunk is kezd beköszönni.
 

Port O'Brien Official

Port O'Brien MySpace

All We Could Do Was Sing last.fm

Szólj hozzá!

Címkék: lemezajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr15655144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása