Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

Megint egy film, de minek? - Mr. Magorium's Wonder Emporium (2007)

2008.03.26. 22:25 :: ~Alice~

Megfutottam megint a pihenésnek szánt, egyszer nézhető, holivúdi agymosáskörömet. Jók ezek, legalább az ember nem gondolkodik és totál kikapcsolódik a másfél órás értelmetlen bambulások alatt. Ilyenkor megdicsérem magam, hogy ezeket nem moziban nézem ezres árfolyamon. Na de, hogy ne legyek ennyire rosszmájú, azért csak akad valami még ezekben a filmekben is.

 

Amennyire jónak tűnt nekem Mr. Magorium's Wonder Emporium, annyira nagy csalódás lett végül. A Charlie és a Csokigyár után már nagyon kellett valami színes, játékos, mesés családi film. Magorium több, mint 100 éve egy játékbolt tulajdonosa, ő maga már több, mint két évszázadot is megélt. A varázsbolt vezetésében Molly Mahony segít neki. A bájos lánytól mindenki azt várta gyerekkorában, hogy zongoraművészként szerez magának hírnevet, de ez sajnos nem sikerült neki. Élete álmáról persze nem mondott le, gyakorolgat, de nem bízik magában. Az önbizalomról és a hitről szól a bárgyú mese: ha hinni tudsz a varázslatban, akkor hinni tudsz magadban is, bármi valóra válhat.

A Grincs után is éveket kellett várni olyan erős karakterre, mint Willy Wonka, egyértelmű volt, hogy a mércét lejjebb állítottam, de Dustin Hoffmannal és Natalie Portmannel szemben azért voltak elvárásaim. Részben, mint kiderült feleslegesen. Natalie Portman tündéri, szeretem, tényleg. Felejthetetlen a Leon, a profiban, a Closerben, a V for Vendettában, az új Star Warsokat sajnos nem szeretem, de ott van még a Garden State is. Ebben a filmben viszont esetlen volt: nem állt jól neki a játékboltban szaladgálás, már-már idiótán csodálkozik rá tátott szájjal a játékboltos varázslatokra. Töltelékszereplőnek tűnt – sőt az is volt, bárki más eljátszhatta volna a karakterét – sőt jobban is. Egy-egy jelentben, amikor a hétköznapi csodákról volt szó, olyan érzésem volt, mintha a Garden State-t nézném, ez persze szívet melengető piros pont, egy kis dorgálással párosítva a hangulat lenyúlásért. Az effektek is rendben voltak. Teszem hozzá, rendben voltak VÉGÜLIS. Mert a zárójelenet megoldásai igencsak hamupipőkésre sikeredtek, az meg csak ott és abban a Walt Disney világban tetszetős.

A történet persze lebutított. Mese: nem vártam nagy ívű mondanivalót. Ettől függetlenül kibontatlan volt a történet, egyszer csak vége lett a filmnek, pedig én még vártam volna valamit a végére. Ne kérdezzétek, mit, én sem tudom. Valamit. Bármit. Megkaptam a nagy színes, vicces díszletet, volt zabálnivaló kisfiú is a történetben, Mr Magorium is mintha egy mesekönyv lapjairól lépett volna elő. Így felnőttként, mégsem repített vissza a nem is olyan régi gyerekkorba, mint ahogy más rajz- és mesefilm simán hatévessé tud varázsolni.

Még egy film, de akkor mégis minek? Valahogy mégis tündéri, valahogy mégis szerethető, legalábbis a stáblistáig, onnantól kezdve ugyanis totál felejtés. A film „nagy durranása”, azaz mentsége a zenéje. Kifejezetten kellemesen szól benne a zongora. A fő megmentő pedig Dustin Hoffman. Az esőember pösze hanggal, nagy ragasztott szemöldökkel, torzonborz hajjal JÁTSZOTT és remekül.

Ha lenne egy kiskölköm, tuti elvinném megnézni a Mr. Magorium’s Wonderer Emporiumot. Így viszont sem az nem éri meg, hogy utánanézzek, mikor jön ki moziba (ha egyáltalán kijön), sem annak, hogy rákeressek a cím magyar fordítására (ha egyáltalán van neki). Kellemes kikapcsra és agyzárlatra mindesetre jó, jobb, mint mondjuk a Hipervándor, amiről végképp írni sem érdemes.

 Trailer

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr48398311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása