Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

(Follow the) White Rabbit - pszichedélia

2008.03.24. 07:15 :: ~Alice~

A már megszokott Variációk sorozatot húsvét alkalmából kibővítem, sőt az egész napot az ünnepnek és a nyuszinak szentelem. Először is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek,a  lányoknak sok locsolót és a fiúk meg legyenek óvatosak a páleszivással! :) 

Lássuk tehát az ünnepi eresztést:

Jefferson Airplane

The Murmurs

dalszöveg

Már sokszor előfordult, hogy pszichedelikus artról írtam bejegyzést, érdemes a dolog mögé nézni. Az ember persze csuklóból vágja, hogy LSD, hippimozgalom meg elszállás. És azt tudod, hogy a Mátrixban honnan jött a "Follow the White Rabbit!" szöveg?

Rábukkantam egy 2004-es szigorlati dolgozatra, amely a cseh psytranceről szól a stílus gyökereiről, a kultúrtörténeti háttérről. A Fehér Nyúl szimbolika az Alice Csodaországban és Alice tükörországban című Lewis Carroll könyvekből ered.

  „A csodák világa részben megismétli a mindennapi valóságét, de abszurd szabályok rendje szerint... Csodaországban mindennaposak az átváltozások (vagy átalakulások) – Alice pl. gombát eszik (hogy milyet, arról a terepnek biztosan lenne egy-két szava...), amitől a kislány vagy megnő, vagy összezsugorodik. A carrolli abszurd egy másik jelentős eleme a játék jelenléte - úm. irracionálisan mesterkélt szabályok önkényes érvényesítése a valóságra nézve. Így pl. Csodaország, illetve Tükörország két játék – a kártya, illetve a sakk – felforgatott szabályaira épül…Az Alice Csodaországban világa (egyes XX. századi művészeti- illetve filozófiai áramlatok mellett) a pszichedelikus kultúra egészébe is átszivárgott. Így pl. Hunter S. Thompson már említett kultuszkönyvében (Félelem és Reszketés Las Vegasban), mely bizonyos szempontból a hippi-ideálok szertefoszlását mutatja be (a mű maga tulajdonképpen a romokban álló hippi-kultúra 70-es évekbeli settingjére, valamint két ex-hippi setjére építő pszichedelikus tripleírás), illetve annak Terry Gilliam 1997-es filmváltozatában a per-jelenet a Csodaországból kölcsönzött motívumokra építkezik, ahogyan az egyik főhős is éppen abban a pillanatban próbál öngyilkos lenni, amikor egy pszichedelikus rock-számban a csodaországbeli Fehér Nyúl éppen megeszi a saját fejét (inverzió). De a nyúl az ezredforduló Mátrix – filmjében is felbukkan, ahol a hétköznapi valóságból a pszichedelikus mátrixba átcsöppenő főhős „megtudhatja, hogy milyen mély valójában a Nyúl ürege”. Hiszen Alice a Nyulat követve jutott el Csodaországba.

2 komment

Címkék: zene könyv egyéb variációk

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr42394173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.p 2008.04.18. 10:49:09

na, csak be tudom írni:
White Rabbit témában kötelező Az igazság fogságában (Where the Truth Lies) című film. A film is nagyon tuti, de az a jelenet a nyuszilánnyal...! Húú, beleborzongok! :)

~Alice~ · http://dailyoutfitplans.tumblr.com 2008.04.18. 12:28:15

rendicsek, tervbe veszem :)
így dolgozol Te... kommentelgetsz... :D
süti beállítások módosítása