Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

Guillermo Martínez - Oxfordi sorozat

2008.09.05. 08:32 :: ~Alice~

Rejtélyes gyilkosságok követik egymást Oxfordban. A tettes egy logikai sor jelképeit hagyja maga után, melynek megfejtésétől életek függnek. Könnyed, egydélutános angol krimi, kivételesen nem Agatha Christie tollából azoknak, akik szeretik, vagy csak nem utálják a matekot.

 
Guillo Martínez amellett, hogy regényíró, matematikai logikát tanít a Buenos Aires-i egyetemen. Nem kell megretteni, az Oxfordi sorozat nincs tele képletekkel és megrághatatlan szaknyelvvel. A regény főszereplője egy argentin fiatalember, aki egyéves ösztöndíjat nyert el a híres oxfordi egyetemre. Főbérlőjét, az idős Mrs Eagleton-t az egyetemről hazatérve egy délután holtan találja. A gyilkos a világhírű matematikusnak, Seldomnak küldött levelében figyelmeztetett a bűntényre. Seldom és az argentin diák a matematika segítségével fejti meg a bűntényt; a tettes üzeneteiben megadott logikai sor megoldásával igyekszik megmenteni a következő áldozatjelöltet. Kör, hal, háromszög. Mi lehet a sor negyedik tagja?
 
Nem Da Vinci kód szintű, világvallást és történelmet megkérdőjelező vad történetről van szó, csak egy klasszikus krimiről. Na jó, talán néhány matematikai axiómát megkérdőjelez, de kit kavar fel Gödel nemteljességi tétele vagy a Fermat-sejtés bizonyítása?  Bármennyire meglepő, a történet maga viszonylag lapos lenne matek nélkül. A logikai érvelés és a „kockulás” teszi élvezhetővé a regényt, amelyhez egyébként Elijah Wood és John Hurt főszereplésével filmet is forgattak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: film könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr7649261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása