Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

2008.08.04. 18:26 :: ~Alice~

Kicsit fordítsunk a világ rendjén! Mi lenne, ha a Nő átvenné az irányítást a Férfi felett és az évszázadok óta berögzült társadalmi viszonyokat egy másfajta hierarchia váltaná fel? Mi lenne, ha hirtelen a gyengébbik nem oldalára billenne a mérleg? Nem, nem a Csernus-féle Nő ismertetője következik, hanem a Robert Merle-féle Védett férfiaké.

 
Képzeljük el, hogy a nemzőképes férfiakat halálos járvány tizedeli. A vírus ellenszere egyelőre ismeretlen, de a kasztráció megfelelő védekezésnek bizonyul. A férfiak egy csoportja inkább kiherélteti magát – őket Merle A-nak nevezi - a még „tökös”, életben maradtak pedig vidékre próbálnak menekülni a városokban egyre jobban terjedő kór elől. Az ilyen menedéket kereső, főleg fiatal férfiak a stagek, akiket a gazdagabb nők szexuális étvágyuk kielégítésére használnak. Az értékes hímeket, azaz a kutatókat, tudósokat védett férfiaknak, PM-eknek, azaz Protected Mannak nyilvánítja a kormány. A PM-eket a kizárólag nőkből verbuválódott hadsereg óvja a fosztogató partizáncsoportoktól és természetesen magától a vírustól. Léteznek Self-Protected Manek is. Ők a saját védelmüket finanszírozni tudó milliárdosok.
 
A társadalom felsőbbrendű kasztjába tartoznak az egyedülálló nők, akik az erősebbik nem elnyomása alól felszabadulva vívják ki maguknak nemcsak az egyenlőséget, hanem magukhoz ragadják a politikai, gazdasági és vallási uralmat is. A mozgalom tagjai a női uralom és matriarchális állam kialakításáért küzdenek. Radikális csoportjuk azonban Bedford elnöknő vezetésével kiemelkedik, férfigyűlöletet, agymosást vezetnek be, végső céljuk pedig az egyneműség elérése egész Amerikában mesterséges megtermékenyítéssel és az életben maradt férfiak nemzőképtelenné tételével. A küzdelmet egy földalatti mozgalom segítségével dr. Martinelli vezeti, aki a halálos kór elleni vakcina előállításával igyekszik megdönteni a súlyosan őrült kormányt és persze megállítani a betegséget. A nő-férfi kapcsolat természetesen elkerülhetetlenül megváltozik: a mai világ inverze alakul ki, a nők átveszik a férfiszerepeket, a férfiak pedig megtudják milyen, amikor csúnya munkásemberek, azaz munkásnők trágár szavakat ordibálva fütyülnek utánuk.
 
Erős társadalomkritikával Merle a feminizmusra, férfi sovinizmusra, a nemek harcára göngyölíti fel ezt az izgalmas, akciódús történetet. Kunderát is részben azért szeretek olvasni, mert zseniálisan ír le egy-egy szituációt női illetve férfi szemmel. A más nézőpontok és egyszerű félreértések pedig szívet szorongató, érthetetlen tragédiába torkollanak. Merle nem az ilyen, sokszor megmagyarázhatatlan szerelmi nagy tragédiákról ír, hanem egy hátborzongató világba kalauzol el logikusan kibontott regényének segítségével. Vallási, kulturális, politikai és gazdasági vonatkozásban is megtudhatjuk, hogyan alakulhatnak ki a náci Németországhoz közeli állapotok a világ vezető nagyhatalmában. A regény nem túllihegett, megfelelő arányban van benne kémtörténet, és hibátlan humor, a könyv nem szájbarágós és Merle egészséges középutat tart a nők és férfiak között fennálló egyensúlytalanság és szakadék kérdésében,  hiába; az ellentétek vonzzák egymást...
 
A Védett férfiak nem A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek párkapcsolati kézikönyv. Annál sokkal-sokkal jobb.

1 komment

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr4600349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.08.12. 17:10:56

Én is szeretem Merle-t és ez egy tényleg izgalmas, gondolatébresztő könyv. De valahogy a felétől-háromnegyedétől szerintem valamiért nem működik olyan jól, mint addig.
süti beállítások módosítása