Hello Stranger!

-You came to, you focused on me, you said, Hello, stranger. -What a FLOOZY!

Itt is

Mi is történik most a zeneiparban...

2008.04.04. 18:21 :: ~Alice~

 

Az NPD Group piackutató cég adatai szerint 2008 januárjában és februárjában az Apple iTunes zeneáruháza adta el a legtöbb számot az amerikai fogyasztóknak, megelőzve a hagyományos CD-ket forgalmazó Wal-Mart áruházláncot, az USA legnagyobb kiskereskedőjét. (Az NPD egy CD-t 12 nótával vesz számba.) A Nielsen Soundscan szerint 500,5 millió albumot vásároltak tavaly az amcsik, 2006-hoz képest 15%-kal kevesebbet. A digitális zeneletöltés 2007-ben 45%-ot emelkedett 844,3 millió szám letöltésre a 2006-os 588,2 milliós szinthez képest.

Öt évvel ezelőtti megalapítása óta 50 millió fogyasztót gyűjtött az iTunes és több mint 4 milliárd számot adott el. Az online-áruház vevői a világ legnagyobb popzenei könyvtárából több mint 6 millió szám közül válogathatnak. A portál legújabb versenytársa a MySpace lesz, amely hamarosan elindítja saját zeneszolgáltatását.

 

És láss csodát, ma a Rolling Stone le is hozta a hírt, hogy a MySpace a Sony BMG-vel, a Universal-lal és a Warnerral karöltve hozza létre a MySpace Musicot, mintegy válaszlépésül az iTunes és a Facebook iLike-os házassága után. A nagy kiadókkal leszerződve a MySpace biztosíthatja majd a legnagyobb online zenei katalógust. Szuper.

 

A zeneipar átalakulóban. Az Apple örülhet, a MySpace berobbanásáig mindenképpen. Kíváncsi vagyok, így mennyire fog emelkedni a lemezipar és a zenekarok jövedelme. A Radiohead reformja után a kiadók jócskán a gatyájukba kaksiztak, így most igyekeznek össze kaparni magukat. Nem tudom mi lesz ennek a történetnek a vége, nem is akarom a sztori kivesézését elkezdeni, mindenki foglalkozott már vele blogon, fórumon, mindenhol. iTunes-MySpace-lemezkiadók nálam egyre megy. Szégyen, nem szégyen: én hűséges torrentező ingyenélő maradok. Ott fogom megszívni mindenkivel együtt a csóróságot, hogy az illegális ill. ingyenes letöltés miatt kieső bevételt a koncertárak emelésével fogják pótolni a zenekarok– mert hát nem mindenki Thom Yorke ugyebár. Kérdés, mennyire lehet átnevelni a népet a legális letöltésre: az Apple adatai alapján úgy tűnik simán.

 

Ameddig viszont lényeges kereslet nincs a magyar piacon pl. a Hives, a Smashing Pumpkins, a Muse vagy a Kasabian iránt addig igazából a nemzetközi trend itthon nem érezteti hatását a konciárak tekintetében, max kevesebb leszervezett buli lesz, ami aztán végül úgyis elmaradna. Ha valaki meg most elgondolkodott az itthoni helyzeten, az dühöngjön egy Óriásit.

 

Forrás: Maketwatch, Napi Online, Rolling Stone

Szólj hozzá!

Címkék: zene egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://hellostranger.blog.hu/api/trackback/id/tr50411410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása